Norint pasigaminti džiovintą sūrį, pirmiausia reikia užvirinti saldų pieną ir įpilti rūgštų. Sūris tampa kietas, sulipęs. Sūrius džiovindavo ant palangės arba lauke prieš saulę ant lentynėlės, ar pakabintus pintinėje. Sudžiūvusį sūrį numazgodavo, nugramdydavo ir vėl padžiaudavo. Taip sūrį sudžiovindavo labai kietai. Laikydavo sausoje vietoje, ant lentynos ties krosnimi. Džiovinti sūriai buvo mėgstami vaikų. Valgydavo juos žiemą, kai nebūdavo pieno. Kai norėdavo valgyti, sūrį pašildydavo krosnyje, kad galima būtų atsipjauti.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
8 litrus rauginto pieno pakaitinkite iki 40°C temperatūros. Tuomet supilkite 1 l. pieno, pakaitinto iki 45°C. Sumaišius susidaro varškė.
Susidariusią varškę išgriebkite kiaurasamčiu ir šiek tiek nuvarvinkite. Įdėkite arbatinį šaukštelį druskos ir kmynų. Masę sudėkite į sūrmaišį ir paslėkite.
Po 2 val. sūrį pakabinkite ir leiskite išdžiūti (nuo kelių iki keliolikos dienų).
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais