Gira giminiška alui. Tai gaivusis gėrimas, gaminamas fermentacijos būdu pridedant mielių ir cukraus. Pirmieji lietuviškos giros receptai užrašyti XVI a. Pasirodo, ją mėgo Lietuvos didikai. Kulinarijos specialistai šio gėrimo receptų priskaičiuoja iki 100. Giros darytos ne tik iš javų salyklo, duonos, burokų, bet ir iš pieno, medaus, vaisių, uogų, žiedlapių, pumpurų, pyragų, sėklų, kadagio uogų ir kt. Šiuo metu populiariausia yra duonos gira, raugiama iš duonos plutų, šviežios ar džiovintos duonos.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Riekelėmis supjaustykite juodą duoną ir 10 min. pašaukite į orkaitę – kepkite, kol duona apdegs. Tuomet, iškepusią duoną sudėkite į indą, įberkite razinų.
Mieles sutrinkite kartu su cukrumi. Kiek ataušusiu užvirintu vandeniu (tinkama temperatūra – apie 50 laipsnių) užpilkite duoną su razinomis ir sukrėskite mielių ir cukraus mišinį. Viską išmaišykite.
Užmaišytą girą palikite kambario temperatūroje rūgti. Po paros nukoškite ir įdėkite į šaldytuvą, kad daugiau neberūgtų.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais