Kraujiniai vėdarai gaminami kepant kiaulės žarnas su kruopų ir kraujo įdaru. Skaniausi – tiesiai iš krosnies. Vėdarai – vienas prieštaringiausiai vertinamų lietuviškų patiekalų. Tačiau tie, kurie skuba juos teisti vos pažiūrėję, pirmiausia turėtų paragauti. Juk ne veltui šiuo patiekalu lietuviai didžiuojasi ne vieną amžių. Istorikai teigia, kad vėdarai lietuvių virtuvėje atsirado dėl sunkių gyvenimo aplinkybių, kai trūkdavo ir maisto produktų, ir laiko gurmaniškiems patiekalams gaminti. Svarbiausia buvo – kad būtų sotu. Todėl vėdarai visuomet pagardinami dosniu šaukštu grietinės, dar užpilant riebaus lašinukų padažo.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Kruopas apvirkite, supilkite kraują, spirgus, įberkite susmulkintų mėtų, druskos. Išmaišykite.
Paruoštą masę supilkite į žarnas. Kietai negrūskite, kad netrūkinėtų. Skardą ištepkite riebalais ir sudėkite vėdarus. Žarnų galus užriškite siūlu arba susmeikite mediniais pagaliukais. Jas dar keliose vietose subadykite adata, kad nesutrūkinėtų.
Kepkite vidutinio karštumo krosnyje nuo 2 iki 4 val.
Valgykite užpylę karštų spirgų.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais