Meduoliai – viduramžių skanėstai iš miltų, medaus ir prieskonių. Lenkijos miesto legenda kalba apie tai, kad 1311 m. Vokiečių ordino riteriai po mūšio į nelaisvę paėmė 1400 lietuvaičių ir Torūnėje joms įkūrė benediktinių vienuolyną. Viena iš vienuolių ir išrado garsiuosius saldumynus – Torūnės meduolius. Meduoliai – tipiškas viduramžių saldėsis, kuriam paskaninti naudojama daug prieskonių, kurių kiekis ir rūšys nulemia meduolių skonį. Kartais meduolių tešla fermentuojama, o kadaise svarbiems pokyliams, tešlą raugindavo kelerius ar net keliolika metų. Meduoliai dar pasižymi tuo, jog ilgai laikomi nepraranda savo skonio, netgi pasidaro skanesni. Meduoliai saldomi medumi, todėl jų galėdavo paragauti ir paprasti Lietuvos gyventojai, tačiau masinė jų gamyba ir vartojimas, apėmęs visų sluoksnių kaimo ir miestelių gyventojus, labiausiai siejamas su atlaidų tradicija.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Paimkite 3 stiklines medaus ir pavirinkite, kol paraus. Tuomet nuimkite nuo ugnies ir maišant palengva įpilkite 50 g. spirito, tačiau atsargiai, kad neužsidegtų.
Pridėkite pusę stiklinės išvirtos, smulkiai sukapotos apelsinų žievelės, pusę arbatinio šaukštelio gvazdikėlių, imbiero, kvapiųjų pipirų, cinamono. Viską išmaišę, karštu medumi užpilkite 4 ar 5 stiklinės ruginių miltų. Sumaišykite tešlą ir palikite, kad atvėstų.
Meduolių tešlą kočiokite storai - maždaug piršto storio ir suformuokite meduolius.
Sudėkite į popieriumi išklotą formą ir pašaukite į 220 laipsnių įkaitintą orkaitę 13 min.
Iškeptus meduolius aušinkite metalinėje dėžutėje, kitaip jie praras drėgmę ir taps kieti, tarsi mediniai.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais