Proginė duona – natūraliai rauginama, paprastai kepama iš ruginių miltų. Ši duona iš kitų išsiskiria ne tik skoniu, bet ir forma. Ji kepama apvalios formos, su rankomis suformuotais įspaudais šonuose. Kiekvienas kepaliukas yra tarsi maža saulės kopija. Ji gardžiai kvepianti, tamsi ir minkšta, pagardinta kmynais bei salyklu. Saldžiarūgštį skonį jai suteikia natūralūs raugai ir plikiniai. Dažniausiai duona pateikiama neraikyta, nes taip geriau išsilaiko, lėčiau sensta ir džiūsta.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Trečdalį miltų užpilkite šiltu vandeniu ir išmaišykite. Sudėkite drungnu vandeniu praskiestą duonos raugą ir viską išplakite. Vėliau, mišinio viršų apibarstykite miltais ir, uždengę, šiltai palikite per naktį.
Ryte sudėkite druską ir likusius miltus, viską labai gerai išminkykite ir palikite, kad pakiltų. Duonai pradėjus kilti – pakurkite krosnį. Išsikūrenus krosniai, iššluokite žarijas ir pelenus, o ližę pabarstykite miltais arba išklokite ajerų, klevų ar džiovintų kopūstų lapais. Tuomet suformuokite kepaliuką, užbarstykite kmynų.
Šlapia ranka aplyginkite duonos kepalą. Nepamirškite jo paženklinti. Pavyzdžiui, duonos plutoje įspaustos duobelės simbolizuoja katės pėdutes, kurios - vienas populiariausių duonos ženklinimo raštų. Po to pašaukite į krosnį. Kepkite 2,5 val. Ištraukę, paviršių suvilgykite šiltu vandeniu, užklokite drobiniu audeklu ir palikite atvėsti.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais