Baudžiavos laikais dauguma valstiečių valgė vadinamąją beralinę duoną t.y. keptą iš grūdų sumaltų kartu su pelais. Grynų rugių duonos to meto valstiečiai išsikepdavo tik šventėms. Po baudžiavos panaikinimo ši duona išnyko. XIX a. antrojoje pusėje neturtingi valstiečiai tik nederliaus metais į kepamą duoną primaišydavo kitų javų miltų, laukinių augalų sėklų ar bulvių. Su šiomis daržovėmis kepta duona esti minkštesnė ir puresnė.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Ruginius miltus sumaišykite su šiltu vandeniu, sudėkite atskiestą raugą ir gerai išmaišykite. Paviršių apibarstykite miltais, uždenkite ir palikite šiltai rūgti.
Praėjus 16 ar 18 val., tešlą išplakite medine mentele, sudėkite virtas bulves, druską, cukrų, išminkykite ir dar palikite šiltai, kad pakiltų.
Ližę ar skardines formas apibarstykite miltais, paklokite ajero lapus ir juose suformuokite vidutinio dydžio kepalus. Kepkite 2 val. Karštus kepalus sudrėkinkite šaltu vandeniu.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais