Kulinarijos istorikai mano, kad gūžiniai kopūstai į Lietuvą atkeliavo XIII a. su kryžiuočių pulkais. Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės kariuomenė nuo maisto nepritekliaus ir ligų gynėsi būtent kopūstais, ypač šaltuoju metų laiku. Vėliau kopūstas kasdieniniame racione buvęs dažnas ingredientas, neapsieita be jo ir švenčių apeiginėse vaišėse. Raugintų kopūstų sriuba su rūkytais šonkauliukais jau tapusi valgio simboliu. Ir šiandien Dzūkijoje, Žemaitijoje, kai per vestuves atneša karštą raugintų kopūstų sriubą ant stalo, reiškia, kad vestuvės baigiasi.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Rūkytus šonkauliukus ir raugintus kopūstus sudėkite į puodą ir virkite apie 1 val. Atsiradus putoms, jas nugriebkite.
Baigiant virti, sudėkite supjaustytus svogūnus, pipirus, lauro lapelius, burokine tarka sutarkuotą morką, pasūdykite ir pavirkite dar 15 min.
Patiekite su karštomis virtomis bulvėmis.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais