Iš XIX a. dvarų inventorinių knygų matyti, kad kaip pagrindiniai mėsiniai gyvuliai būdavo laikomos kiaulės. Pirmosios Lietuvos Nepriklausomybės laikais kiaulių auginta beveik dvigubai daugiau nei kaimyninėje Latvijoje, populiariausios buvo lašininės veislės. Kalėdų stalas būdavo gausus valgių, o pagrindiniai patiekalai buvo šerniena arba kiauliena. Pačios vertingiausios kiaulienos dalys – nugarinė, sprandinė bei kumpis. Rūkytą kiaulienos nugarinę Žemaitijoje vadina palendrica.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Kiaulienos nugarinę įtrinkite prieskoniais – karčiaisiais bei kvapiaisiais pipirais, trintais lauro lapeliais, cukrumi, česnakais, mėtų lapeliais ir druska.
Tada nugarinę pavartykite ir rūkykite nuo 2 iki 4 savaičių šaltuose dūmuose.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais