Ilgiausiai negendantis iš visų pieno produktų – sūris. Jis ir šiais laikais gaminamas iš ožkų ir karvių pieno. Lietuvoje buvo sugalvota nemažai varškės sūrio gamybos būdų, iš jų populiariausi yra du – iš rūgštaus ir iš saldaus pieno. Kiek vėlyvesnis antrasis būdas, kai nenugriebtą saldų pieną kaitindavo ant lengvos ugnies, o tada pripildavo tokį patį kiekį rūgpienio. Sutrauktą masę pildavo į sūrmaišį, nusunkdavo ir paslėgdavo. Šiaurės Žemaitijoje tokius sūrius vadino varške, o kituose Lietuvos regionuose – saldžiu sūriu. Saldžius sūrius valgydavo šviežius arba šiek tiek apdžiovintus – ilgesniam laikymui jie netikdavo.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Užvirkite 5 l. pieno.
Sudėkite 1 kg. pertrintos rūgusio pieno varškės į karštą, beveik verdantį saldų pieną. Kaitinamą pieną nuolat maišykite, kol susitrauks.
Tuomet nukelkite puodą nuo ugnies, o varškę palaikykite išrūgose, kol atvės. Atvėsusią varškę išimkite iš išrūgų, suberkite į vandeniu sudrėkintą sūrmaišį ir paslėkite. Sūris vartojamas tik šviežias.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais