Pats paprasčiausias žuvies paruošimo būdas – vytinimas. Sužvejota žuvis pirmiausiai švariai nuplaunama, nusausinama, tačiau jokiu būdu neskutama, nedarinėjama. Sūdoma. Galiausiai ji kabinama sausoje ir gerai vėdinamoje patalpoje. Žuvis jau tinkama valgyti tada, kai nuo jos kūno džiūstant pradeda luptis žvynai. Vytintą žuvį reikia nulupti nuo uodegos link galvos tiesiog plėšiant žuvies odą su visais žvynais.
Sužvejotą žuvį švariai nuplaukite, nusausinkite ir palikite nedarinėtą bei neskustą. Taip paruoštą žuvį sudėkite į indą ir užberkite druskos – maždaug tiek, kiek yra žuvies.
Žuvį klokite sluoksniais: indo dugne paberkite druskos, ant jos dėkite žuvį, vėl berkite druskos. Taip susluoksniuotą žuvį užpilkite paskutiniu druskos sluoksniu ir paslėkite po medine lentele ir laikykite apie 2-4 paras. Smulkesnę žuvį laikykite trumpiau, stambesnę – ilgiau. Po to žuvį išimkite, nuplaukite drungnu vandeniu, nusausinkite ir dar kartą pasūdykite bei vėl laikykite 2-4 paras.
Pirmasis sūdymas reikalingas tam, kad iš žuvies būtų ištrauktas kraujas, pašaliniai kvapai, o antrasis žuviai suteikia sūrumo.
Po antrojo sūdymo žuvį išimkite, nuplaukite, nusausinkite ir pakabinkite sausoje, gerai vėdinamoje patalpoje be tiesioginių saulės spindulių.
Žuvis tinkama valgyti tada, kai nuo jos kūno pradeda luptis žvynai. Smulkią žuvį rekomenduojama džiovinti apie keturias, o stambesnę, apie dešimt dienų.
Pagaminai patiekalą? Įkelk nuotrauką ir pasidalink su kitais