Rumšiškės – Čiobiškis – Griciūnai (106 km)
Judėjimas vyksta Kaišiadorių r. – Širvintų r. kryptimi. Maršruto trukmė 11 val.
Visiems gerai žinomos dainos žodžiai: „Tarp Vilniaus ir Kauno“ susilaukė gana trumpo, bet skanaus maršruto pavadinimo krikšto. Skanus, nes pradinė stotelė garsiai rėkia: meduoliai! Lietuvoje jie buvo kepami ne tik Kalėdų šventėms, bet ir kitų švenčių proga, jais prekiaujama turguose, mugėse. Kiekvienas kepėjas stengiasi suteikti meduoliams kuo patrauklesnę, įdomesnę formą, papuošti spalvotu glaistu. Prieš šventes ypač naudinga apsilankyti edukacijoje „Šventinių meduolių kepimas ir puošyba“. Tai puiki proga atnaujinti gaminimo įgūdžius ir nudžiuginti artimuosius namie gamintomis dovanėlėmis.
Pakeliavus valandėlę link Griciūnų, tikėtina, kad išvysite baltakailių ožkyčių bandą. Jos godžiai kramsnoja žolę, duoda pieno, o vėliau iš jo gaminami įvairiausių rūšių sūriai. Šiame kaime organizuojamos įvairios ožkų sūrių edukacinės programos su įvairiausiais žaidimais ir pramogomis. Liūdna čia tikrai nebūna ir prisiminimai išliks ilgam.
Nutarus pavažiuoti dar 30 kilometrų Čiobiškio kryptimi užsiuodžia grybukai. Bet ne, ne!... Ne tie, kurie gausiai auga Dzūkijos miškuose. Širvintų rajone kepami kvapnūs meduoliai – grybukai. Šeimininkė savo rengiamoje kepimo edukacijoje išmokys ir tešlą išsimaišyti, ir sausainius formuoti.
-------------------------------------------------------------------
Skatiname Vilniaus regiono ir Nemuno žemupio vietos bendruomenių ir amatininkų iniciatyvas!
Meduolių gamintoja receptą perėmė iš mamos draugės, kuri gyveno Suvalkijoje. Vaikystėje jos kepti meduoliai žavėjo skoniu, ir kvapu. Mama taip pat išmoko šio amato ir šeimyną šiais saldėsiais lepindavo ne kasdien, o tik sekmadieniais ar per šventes. Pagal šį receptą figūrinius meduolius gamintoja pradėjo kepti dar mokykloje. Tai buvo nenutrūkstamas procesas, kol galiausiai pabandė juos parduoti mugėse. Po netikėtos sėkmės, Rumšiškėse kasdien yra kepami ir puošiami rudieji meduoliukai.
„ŠVENTINIŲ MEDUOLIŲ KEPIMAS IR PUOŠYBA“
Atvykę į Rumšiškes, į seną kepėjo namą galėsite dalyvauti edukacinėje programoje. Jos metu sužinosite apie meduolių kepimo ypatumus, tradicijas, paragausite skirtingos tešlos meduolių, pabandysite keliais būdais juos pasigaminti ir papuošti. Meduolius gaminsite naudojant specialias medines formeles arba tiesiog rankomis. Iškepti meduoliai bus puošiami įvairių spalvų glaistu, paskui trumpam kišami į krosnį, kad glaistas išdžiūtų, sukietėtų. Pasigamintus meduolius išsivešite namo lauktuvėms. Meduolių formavimas, kepimas ir puošimas – puiki priemonė lavinti kūrybinę vaikų ir suaugusių saviraišką.
Veiklos: susipažinimas su Lietuvos istorija, su meduolių puošimo ir gamybos būdais, meduolio iškepto pagal seniausią receptą ragavimas, antspaudo gaminamas ant meduolio, puošimas, ragavimas.
Edukacijos trukmė: ne trumpiau kaip 2 val.
Kalbos: lietuvių, rusų, anglų, vokiečių.
Sezoniškumas: edukacinė programa vyksta visus metus.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Griciūnų kaime gaminami sertifikuoti ožkų pieno varškės, rūkyti bei džiovinti sūriai. Produktų gamintoja - daugkartinė aukso medalių ir diplomų laureatė, Lietuvos pieninių ožkų auginimo entuziastė. Ji veisia ožkas bei ožius, kurių dėka gaunami išskirtinio skonio ir kokybės sūriai.
OŽKŲ SŪRIŲ EDUKACINĖS PROGRAMOS
„Edukacija – sūrio gamybos rodymas“
„Septynių rūšių ožkų pieno sūrių degustacija“
Veiklos: ekskursija po ožkų ūkį, kurios metu susipažinsite su ožkų ūkiu ir sūrine. Po to vyksta sūrio gaminimo pamoka, sūrių degustacija.
Edukacijų trukmė: 1 val. arba priklausomai nuo pasirinktos programos.
Kalbos: rusų, lietuvių, vokiečių.
Sezoniškumas: edukacinės programos vyksta visus metus.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Čiobiškio kaimo gyventoja nuo pat mažumės receptus rinko iš mamos, jos draugių bei kaimynių. Skaitė daug kulinarinių knygų, sėmėsi patirties, o patikusį receptą išbandydavo. Per tiek metų jos dėmesį prikaustė saldumynai, kurie buvo giriami kiekvieno apsilankiusio šios amatininkės namuose.
Sertifikuoti figūriniai ir paprasti meduoliai gaminami iš natūralių produktų. Naudojant juos, kepiniai būna skanūs, kvapnūs, o meduoliniai sausainiai ilgai išsilaiko nepraradę savo skonio savybių.
„SAUSAINIŲ KEPIMO EDUKACIJA“
Kepyklėlėje turėsite galimybę patys ruošti tešlą, formuoti sausainius, kepti ir ragauti. Šeimininkė Jums pasiūlys ekskursiją po parką, o taip pat supažindins su senais ar atkurtais namų apyvokos daiktais. Edukacijos metu sužinosite apie tradicinius lietuvių liaudies kepinius.
Veiklos: tešlos maišymas, sausainių formavimas, kepimas, ragavimas, istorijos apie meduolius klausymas.
Edukacijos trukmė: iki 3 val.
Kalbos: lietuvių, rusų.
Sezoniškumas: edukacinė programa vyksta visus metus.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.