Šeštokai – Meteliai – Kapčiamiestis – Kapiniškiai – Pamerkiai (165 km)
Maršrutas išsidėstęs per Lazdijų ir Varėnos rajonus. Norint aplankyti visas vietas ir neskubant pasigrožėti Pietų Dzūkija, rekomenduojama maršruto trukmė – dvi dienos.
Maršrutas „Pietų Dzūkijos uogos“ kviečia lankytojus susipažinti su Dzūkijos kulinariniu paveldu. Tradicinių patiekalų gamintojai Kapiniškių kaime siūlo sudalyvauti „Dzūkiškų patiekalų degustacijoje ir edukacijoje“ ir taip pažinti pačius populiariausius dzūkų valgius.
Bandos ir švilpikai kepami Šeštokų kaime. Už pusvalandžio kelionės, važiuojant link Metelių kaimo, žvejojama ir rūkoma žuvis.
Kapčiamiestyje paprastą raugintą duoną kepa jau trečioji giminės karta. Skonis vis dar toks pats – kaip ir senolių – įsitikinę gamintojai.
Dėl nederlingo dirvožemio Dzūkijoje plačiai paplitę grikiai, kurie ir spragilą jautę, ir girnas matę. Pamerkių kaime vykdomos dvi edukacinės programos: „Dzūkiškos bulvinės bandos" ir „Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo". Toks gilias tradicijas saugantis maršrutas driekiasi per pietų Dzūkijos apylinkes.
-------------------------------------------------------------------
Skatiname Pietų Dzūkijos regiono vietos bendruomenių ir amatininkų iniciatyvas!
Dzūkiškų patiekalų receptai keliauja iš kartos į kartą Šeštokų vietovėse. Siekiant išsaugoti kulinarijos paveldą Lazdijų regione gamintojas sertifikavo dzūkiškas bandas, švilpikus ir grikines babkas. Stiprus tautiškumo jausmas skatina išlaikyti tradicinės dzūkiškos virtuvės tęstinumą tolimesnėms kartoms.
Žuvis Metelių kaime rūkoma jau seniai. Šis amatas vis dar gyvas dėka šalia esančių Dusios, Metelio ir Obelijos ežerų. Gamintojo senelis - buvęs žvejys, o jo žmona kadaise buvusi pati geriausia žuvies rūkytoja. Šiandien Metelių kaime žuvies skonis nepakitęs dėl perduotų žinių anūkams. Dusios ežere žvejojamos seliavos, o kiekvieną pavasarį iš Metelio ežero tekančiuose upeliuose gaudomi migruojantys unguriai, kurie rūkomi alksnio malkomis.
Sertifikuotas kulinarijos paveldo patiekalų gamintojas Kapčiamiestyje pagal savo mamos receptus gamina paprastą raugintą ruginę duoną, dzūkišką grikinę babką, dzūkiškas bandas ir švilpikus.
Iš grikinių miltų jau nuo senų laikų kepamas nuostabiai kvapnus ir skanus grikinis pyragas. Smėlėtose žemėse gyvenantys dzūkai – pieskiniai, dažnai valgė šį gardėsį. Viena gaspadinė iš Marcinkonių perdavė grikinės babkos receptą nūdienos kartai. Tai lengvai pagaminamas patiekalas. Kaip dzūkai sako – „dzidelio mokslo neraikia, cik noro“! Sertifikuota grikinė babka - šeimos iš Kapiniškių kaimo pasididžiavimas.
„DZŪKIŠKŲ PATIEKALŲ DEGUSTACIJA IR EDUKACIJA“
Vykdomos kulinarinio paveldo degustacijos ir edukacijos: kartu su šeimininke pasigaminkite dzūkišką patiekalą senovinėje duonkepėje krosnyje! Turbūt net nesapnavote, kad iš grikinių miltų galima iškepti nuostabiai kvapnų ir skanų grikinį pyragą - "Grikinį babkų": reikia iškūrenti duonkepę krosnį, užmaišyti babką ir šauti į krosnį. Kepti grikinę babką rekomenduojama apie pusantros valandos.
Kol keps babka, ragausit grikių košės ar grybienės. Gersite kvapnią mėtų arbatą ir sužinosite, kokius pyragus tik iš grikinių miltų kepdavo dzūkai.
Jei norėsite, galėsite paderinti meniu pagal pageidavimą, nes asortimente dar yra: bulvinė banda, grikiniai blynai, grybienė, sūdyti lašiniai.
Veiklos: susipažinimas su dzūkiškais patiekalais, jų istorija, patiekalų gaminimas (bulvių skutimas, tarkavimas) tešlos maišymas, kepimas ir degustacija.
Edukacijos trukmė: 2 val.
Kalbos: lietuvių, rusų, lenkų.
Sezoniškumas: edukacinė programa organizuojama visus metus.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.
Varėnoje svarbiausi visada buvo, yra ir bus grikiai. Dėl savo augimo ypatybių grikiai įsišakniję šio regiono žmonių gyvenime. Tik čia galima rasti grikių miltų pyragą – jį senosios dzūkės vadino „babka“. Pamerkių kaime glūdi šimtametės dzūkių virtuvės paslaptys - babkos, bulvinės bandos ir grikių blynai. Šie sertifikuoti kulinarinio paveldo patiekalai praėjo ilgą kelią, kol nugulė ant stalo. Kelių kartų rankomis nučiupinėtos girnos mala miltus, kurios įrodo, kad lietuviškas kaimas dar gyvas.
EDUKACIJOS:
„Dzūkiškos bulvinės bandos“
„Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo“
Pirmiausia, išklausę šeimininkės pasakojimų ir istorijų apie bandas, lupsite bulves, o medinėje geldoje rankomis teks paplušėti su tarka. Nusunkę susidariusius tarkius patys formuosite bandą, kurią dėsite ant kopūstlapio ir pašausite į krosnį.
Edukacinės programos "Grikio kelias nuo sėjos iki pietų stalo" metu patys sau išsidrošite medinį šaukštą, su kuriuo ir valgysite.
Susipažinsite su seniausiu grikių apdorojimo būdu. Pagal sezoniškumą pjausite grikius su pjautuvu. Turėsite progą rišti bei kulti grikių pėdus su spragilu. Grūdus malsite senovinėmis girnomis, sijosite miltus, maišysite blynams tešlą, kepsite ant senovinės krosnies ir juos ragausite su bruknių uogiene.
Po rimtų darbų vaišinsitės grikių žiedų arbata ir tradiciniu grikiniu pyragu, dar kitaip vadinama grikine babka. Ir galiausiai mėgausitės savo pačių rankomis iškeptais grikiniais blynais.
Veiklos: istorijos apie grikius išklausymas, grikinės babkos ir arbatos vaišės. Jei pavasaris – grikių sėjimas, jei ruduo – pjovimas. Po to - kūlimas, pėdų rišimas, grūdų malimas, miltų sijojimas, grikių blynų tešlos maišymas, kepimas, degustacija, bulvinių bandų pasiruošimas. Bulvių skutimas, tarkavimas, bandos formavimas, šovimas krosnin ir viską vainikuojanti degustacija.
Edukacijų trukmė: nuo 2 iki 4 val. (priklauso nuo grupės dydžio)
Kalbos: lietuvių, rusų, vokiečių.
Sezoniškumas: edukacinės programos organizuojamos visus metus.
Daugiau informacijos apie objektą rasite projekto vykdytojo svetainėje.