Nors Lietuva yra palyginti nedidelė šalis, bet skirtinguose regionuose galima pastebėti ne tik kalbos, papročių, kultūros skirtumų, bet ir maitinimosi ypatybių. Kiekvienas svečias atvykęs į mūsų šalį netruks pastebėti – kokia Lietuva įvairialypė. Skirtingus kultūros ir paveldo bruožus, atspalvius suformavo permaininga mūsų šalies istorija.
Štai žemaičiai, gyvenantys Šiaurės Vakarų regione, yra didžiausi košių mėgėjai. Kiekvienas žemaitis mėgsta kanapių valgius ir tradiciškai vertina kastinį su virtomis bulvėmis. Pastarojo patiekalo - originaliai šviežiai aštraus skonio grietinės plakinio nemoka gaminti jokia kita tauta pasaulyje. Žemaičiai kepa nuostabią naminę duoną, ir visiem lietuviams žinomą bulvių plokštainį, dar kitaip vadinamą kugeliu. Jie verda avižų kisielių, kepa įmantrius pyragus su uogomis, vaisiais, uogienėmis, gamina ruginukę. Seniau žemaičiai iš įvairių grūdų miltų plakinių virdavo putras. Anksčiau populiarūs būdavo virti žirniai su bulvėmis, šis patiekalas ant stalų nuguldavo dažniausiai penktadieniais, kartu su rūgusiu pienu ar silke. Tad atvykę į Žemaitiją pamatysite ir paragausite visko po truputį iš skirtingų laikų ir epochų.
http://www.skoniukelias.lt/data/ckfinder/files/Zemaitija_lt.pdf